Σάββατο, 3 Νοεμβρίου 2012

Ο ΓΑΛΑΞΙΑΣ ΜΑΣ

Το ξέρατε ότι:Περισσότερα από 84 εκατομμύρια άστρα περιέχει η κεντρική περιοχή του γαλαξία μας, σύμφωνα με τη νέα «απογραφή», την πληρέστερη μέχρι σήμερα, που κατέστη εφικτή με το υπέρυθρο τηλεσκόπιο Vista του Ευρωπαϊκού Νοτίου Αστεροσκοπείου (ESO), που βρίσκεται στο Παρανάλ της Χιλής.
Η εικόνα – κατάλογος του κέντρου του γαλαξία μας, που είναι μια από τις μεγαλύτερες που έχουν ποτέ παράγει οι αστρονόμοι, καθώς έχει το τεράστιο μέγεθος των εννέα gigapixel, περιλαμβάνει υπερδεκαπλάσια άστρα σε σχέση με τις προηγούμενες μετρήσεις και αποτελεί ένα ακόμα σημαντικό βήμα για την καλύτερη κατανόηση του δικού μας γαλαξία. Αν η εν λόγω εικόνα του κέντρου του γαλαξία (που περιέχει περίπου εννέα δισ. έγχρωμα εικονοστοιχεία-«πίξελ») εκτυπωνόταν με μια τυπική ανάλυση, θα είχε διαστάσεις επτά επί εννέα μέτρων, όπως ανακοίνωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.


NGC7331Web4_goldman_c800.jpgΜεγάλος και όμορφος ο σπειροειδής γαλαξίας NGC 7331 σε απόσταση 50.000.000 έτη φωτός από τη Γη στον βόρειο αστερισμό του Πήγασου, που ανακαλύφτηκε από τον William Herschel το 1974, μοιάζει με τον γαλαξία μας τόσο πολύ, όπου ορισμένοι τον ονομάζουν δίδυμο γαλαξία. Δεν περιλαμβάνεται στον φημισμένο κατάλογο του 18ου αιώνα Charle Messier επειδή πίστευαν παλαιότερα, ότι είναι ένα σπιράλ νεφέλωμα. Η κλίση του γαλαξία προς το επίπεδο της θέασης από την Γη προσδίδει βάθος στην εικόνα και βλέπουμε άλλους γαλαξίες σε απόσταση 10 φορές μεγαλύτερη. Είναι το γκρούπ γαλαξιών Deer Lick Group.

Πώς έγινε τόσο μεγάλος ο γαλαξίας μας;

Αστρονόμοι συγκέντρωσαν νέες πληροφορίες και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο γαλαξίας μας έχει μέσα του κομμάτια άλλων, παλιότερων γαλαξιών. Το εύρημα αυτό ενισχύει την άποψη ότι οι μεγάλοι γαλαξίες δεν διαμορφώνονται από γιγάντια σύννεφα σκόνης και αέρια αλλά μεγαλώνουν καταπίνοντας τους γείτονες τους.
Οι σχετικές έρευνες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο γαλαξίας μας περιλαμβάνει μέρη από 37 διαφορετικά αστέρια και 158 συμπλέγματα από διάφορα σφαιροειδή. Περίπου τα μισά από αυτά περιλαμβάνουν ένα ορισμένο στοιχείο το οποίο δείχνει ότι κατά πάσα πιθανότητα σχηματίστηκαν από τα απομεινάρια κάποιου supernova που εξερράγει. Το συγκεκριμένο εύρημα έχει κάνει τους ειδικούς να πιστεύουν ότι τα συμπλέγματα σφαιροειδών υπήρξαν κάποτε μεγαλύτερα από ότι είναι σήμερα, διαφορετικά δεν θα είχαν καταφέρει να αναπτύξουν την απαραίτητη δύναμη προκειμένου να ενσωματώσουν τα κομμάτια του supernova. Έτσι επιβεβαιώθηκαν οι απόψεις που θέλουν το γαλαξία μας να έχει συγχωνευτεί με άλλους, μικρότερους σε μέγεθος.
Τέτοιου είδους ανακαλύψεις έχουν σταματήσει πλέον να εκπλήσσουν τους ειδικούς, καθώς το ασυνήθιστο έχει μάλλον γίνει το νέο συνηθισμένο. Νέα στοιχεία έρχονται συνεχώς στο φως, τα οποία αποτελούν έκπληξη τόσο για το κοινό όσο και για τους ειδικούς.
Πηγή: http://www.blueplanet.gr/index.php?ID=bzF3JYe037KJfo4v&Rec_ID=936


ΚΑΤΕΡΙΝΑ Π.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μας ψιθύρισαν...